ICHAK FAOLIYATINI YAXSHILAYDI, QARISH JARAYONINI SEKINLASHTIRADI

Odatda o‘rik mavsumi may oyining oxirida boshlanadi va iyul oyining ikkinchi yarmida tugaydi. Shu tufayli, iyun oyining boshida allaqachon pishgan mevalarni xarid qilishingiz mumkin.

O‘rikda :

- B, C, E, K guruhlari vitaminlari;

- nikotinik kislota;

- mikroelementlar: magniy, kalsiy, kaliy, temir, yod, fosfor;

- organik kislotalar: limon, olma;

- glyukoza, saxaroza, fruktoza;

- pektinlar;

- pektin;

- flavonoidlar;

- klechatkalar bor.

Shuningdek, o‘rik qomatga zarar yetkazmaydigan past kaloriyali meva hisoblanadi, 100 gramm o‘rikda 44 kkal mavjud.

O‘rik ichak faoliyatini yaxshilashga yordam beradi; qon aylanish jarayonlarini yaxshilaydi; qon tomirlarining devorlarini mustahkamlaydi; antioksidant qarish jarayonini sekinlashtiradi; yurak uchun foydali bo‘lgan kaliy yetishmovchiligining oldini olishga yordam beradi.

Kunlik ehtiyojning 70 foizini to‘ldirish uchun 100 gramm o‘rik iste`mol qilish kifoya.

O‘rik - sog‘lom bo‘lishga yordam beradigan meva, biroq uni ortiqcha iste`mol qilmagan ma`qul. Kuniga 200-300 gramm o‘rik iste`mol qilish sog‘liq uchun foydali. O‘rikni och qoringa yoki kechasi iste`mol qilish tavsiya etilmaydi, chunki ulardagi meva kislotalari oshqozon-ichak trakti shilliq qavatiga salbiy ta`sir ko‘rsatishi va shishni keltirib chiqarishi mumkin.

Allergik reaksiyasi, oshqozon yarasi, gastrit, yallig‘lanishli ichak kasalligi, qalqonsimon bez kasalligi, qandli diabet, buyrak kasalligi, yurak kasalliklari bo‘lgan insonlar bu mevani iste`mol qilmasligi kerak.

(Material daryo.uz saytidan olindi)


Авторизация